– [ ] Biraz kıskançlıktan konuşalım mı ?

– [ ] Nasıl da kanayan bir yaradır değil mi?

– [ ] Olması bir dert, bu duygununun hissedilmemesi ayrı bir der…

– [ ] Peki neden bu duygular içinize giriyor? Haset, kıskançlık, aç gözlülük?

– [ ] Haydi başlayalım…??

– [ ] Hasret duyulan ilk nesne bebeği besleyen anne memesidir, çünkü bebek kendi arzuladığı her şeyin bu memede bulunduğunu, memenin sınırsız süt ve sevgi verebileceğini zanneder. ? Ama anne çeşitli sebeplerden bebeğini emziremez ya da empatik emziremezse, bunları kendi doyumu için alıkonuldugunu, kendisinden sakınıldığını sanıyordur! ?
– [ ] Bu duygu bebeğin gücenme ve nefretini artırır. Düşünsenize süt yok meme yok ? ve sonuçta anneyle ilişkide çarpıklığı başlar… Şimdi bir de ona verilmeyen o sıcak ve süt dolu memeyi yeni bir kardeşe hunharca verildiğini gördüğü anları düşünün… Nasıl o ememediği meme kendisinin olsun, sadece kendisinin olsun ister ? Tüm ilgi yeni bebeğe verilmişken… Hasetin aşırılığı bana göre paranoid ve şizoid özelliklerin de olağan üstü güçlü olduğunu gösterir sonraki dönemlerde ki böyle bir bebeğin patolojik olacağı ihtimali kuvvetlidir. İlerleyen yaşlarda bu patolojik durumun görülmesi kaçınılmazdır.

– [ ] Haset, kıskançlık ve açgözlülük arasındaki farkları görmemiz gereklidir. Haset arzulanan bir şeyin başka birine ait olduğu ve bize değil de ona haz verdiği inancını yol açtığı kızgın bir duygudur! Kişi hasretle o İstenen şeyi sahibinden çekip almaya ya da bozmaya kirletmeye yönelir.

– [ ] Şu da var haset,insanın sadece bir kişiyle olan ilişkisi ile ilgilidir ve kökeni de dediğim gibi anneyle en eski ilişkide yatıyordur.

– [ ] Kıskançlık da hasete dayanır ama kişinin en az iki kişiyle ilişki içinde olmasını gerektirir.

– [ ] Kişi kendi hakkı olan sevginin, rakibi tarafından elinden alındığına ya da alınma tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğuna inanıyordur.

– [ ] Kıskançlığın günlük kullanımında, sevilen kişi ile kendisi arasına bir üçüncü kişi girmiştir, böyle tanımlanabilir…

– [ ] Açgözlülük ise kişiyi sürekli uyaran ama duyulması imkansız bir istektir… Hem öznenin yani insanın ihtiyacından hem de nesnenin yani memenin verebileceğinden fazlasına yönelen bir istektir.

– [ ] Açgözlülük bilinçdışı düzlemde memeyi boşaltmaya kurutunca kadar emip tüketmeye tümüyle yutmaya yönelir. Başka bir deyişle amacı yıkıcı içe yansıtmadır. Bunun dönüşümü böyledir.

– [ ] Oysa haset sadece böyle bir gaspla sınırlı kalmaz aynı zamanda anneye, öncelikle memesine, kötülük koymak kötü dışkıları atmak ve benliğini kötü parçalarını anneye ve memesine yerleştirmek ister. İlerleyen yaşlarda ise anne yerine koyduğu kişilere ve diğer kişilere kötüyü atar.

– [ ] Bunun anlamı annenin yaratıcılığının bozulması tahrip edilmesidir. Buna dahi tahammül edilememesi halidir.

– [ ] Ve sözün özü dostlarım; fantezi faaliyetlerimiz doğumla başlar… İyi ve kötü nesnelerle şekil alır büyükçe dışarıda ki insanlara aktarılır. Aktarım farkedilip dağılma yaşandığında ise kişinin patolojisine göre bir terapi çerçevesi belirlenir ve kıskançlık, hasetlik, açgözlülük duyguları köretilmeye çalışılır.

– [ ] İş başa düştü. Sizi rahatsız eden bu duyguları barındırıyorsanız, bir terapistten randevu alacağınız gün neden bugün olmasın?

.

.

.
– Uzm. Psikolojik Danışman/ Klinik Psikolog/ Psikoterapist Songül Çavdar