Bitmeyen ergen problemleri ile nasıl baş edeceğiz Songül Hanım ?
Ee ergenliğinizi hatırlayın, çok basit …
Kaldı ki biz psikoterapistler ergenlerden bu davranışları bekleriz, deriz ki ?? süper, kimliğini oluşturuyor, buna kafa yoruyor, sadece internet ağına yapışıp kalmamış, hayatı deneyimliyor… Peki gerçekten ergene yaklaşım nasıl olmalı ???‍♂️ Öncelikle ergenin ilk beklediği şey kimliğinin onanmasıdır. ??‍?Onun kimlik dediği şey bir gün sanatçı, bir gün futbolcu olmak istemek olabilir ve her gün değişen kararlar size saçma gelebilir ama bu sizin probleminiz ! Onayacaksınız ötesi berisi yok ! ? ⚠️Ergene karşı yargılayacak bir tavır sergilemek, nasihat etmek, ahlak abidesi kesilmek, yaptıklarının yanlış olduğunu söylemek doğru bir yaklaşım tarzı değildir.⛔️Değildir çünkü bir kulağından girer ötekinden çıkar. Hatta bizlerde bile öyle hissettirmiyor mu sürekli akıl verenler ? ✅Ergenin perspektifinden yaptıklarına bakabilmelisinizdir mentalizasyon dediğimiz şey budur.? Empati kuramazsınız belki ama o perspektife döndürmelisiniz başınızı, anlayamayabilirsiniz bazen ama en azından anlamaya çalışın dostlar. ?? ?Açık ve net olacaksınız, dürüst olacaksınız asla kendinize sakladığınız bir yalanınız olmayacak.?? Çünkü koskocaman bir birey karşınızda oturuyor ! Sakın ha sakın anlamaz demeyin, aptal muamelesi yapmayın, çok ayıp.?

İtiraf edin❗️ Hatalarınızı itiraf edin❗️ Bu yöntem en ufak yalandan daha etkilidir❗️
Ancak o zaman anlaşmaya yanaşıyorlar. ♥️ ?Eğer ergen, bir psikolog ile görüşüyorsa, psikoloğun ailesi ile görüşmesine izin veriyorsa ancak o zaman görüşün.
O andan itibaren o seansların sahibi ergendir ve onu onamış oluruz. Orada ona bi alan bırakın lütfen.. Çocuğunuzun yanında “derslerine çalışmıyor,şu haylazlıkları yapıyor “demeyin❗️Ne oldu❓Bunları söylediğinizde çocuğunuz iyileşti mi❓
İyileşmez, inatlaşır, daha da çok çalışmaz. Niye demeyin. Ergenlik tam olarak budur. ✅Her zaman çözümleri onun işbirliğinde , onun denetiminde yaptığınızı hissettirin.? Siz onu görürseniz, o da sizi görecektir. ?Faydalı bulduysanız beğenmeyi unutmayın.?
.

.
.
Uzm. Psikolojik Danışman/ Klinik Psikolog/ Psikoterapist Songül Çavdar